Tα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για την ομοκυστείνη ,αφού πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για την ανακάλυψη του 21ου αιώνα.Πολλές επιστημονικές έρευνες μάλιστα την συνδέουν με περισσότερες από 50 ασθένειες αποδεικνύοντας ότι αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης αποτελούν σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου,εγκεφαλικών επεισοδίων(ιδιαίτερα Alzheimer),για αρτηριακές  και φλεβικές θρομβώσεις καθώς και για αθηροσκληρωτικά αγγειακά νοσήματα.

    Οι πρώτες αναφορές για την ομοκυστείνη έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 60 ,όταν ο Άγγλος καρδιολόγος Dr.Kilmer McCully  μετά από παρατηρήσεις κυρίως σε νεκροτομικό υλικό,διεπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτιση των αυξημένων επιπέδων ομοκυστείνης και της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων,υπόθεση που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από άλλες μελέτες που έδειξαν ότι  δείκτης κινδύνου της μέτριας  υπερομοκυστειναιμίας για την στεφανιαία νόσο είναι 1,7 ,για εγκεφαλικά αγγειακά νοσήματα 2,5 και για περιφερική αγγειοπάθεια 6,8.Κάθε δε αύξηση των επιπέδων ομοκυστείνης κατά 5 μmol/l αντιστοιχεί σε αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά κατά 40%.

   Ο προσδιορισμός της ομοκυστείνης ο οποίος γίνεται μα μία απλή εξέταση αίματος,προτείνεται πλέον σαν εξέταση προληπτικού ελέγχου και στον γενικό πληθυσμό ,αλλά και ειδικότερα σε άτομα

-με βεβαρυμένο οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων

-με αυξημένη χοληστερίνη

-με υπέρταση

-καπνιστές και χρήστες αλκοολούχων ποτών

-υπέρβαρα  άτομα

-με χρόνια νεφρικά προβλήματα

     Οι διαταραχές ομοκυστείνης έχουν πολλά αίτια.Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες ,είναι σημαντική και η επίδραση της διατροφής στα επίπεδά της ,καθ΄ ότι η υπερομοκυστειναιμία εμφανίζεται σε περιπτώσεις διατροφικής έλλειψης Β12,Β6 και φυλλικού οξέος.

   Η  εμπλουτισμένη λοιπόν διατροφή κατά κύριο λόγο σε φυλλικό οξύ (πράσινα λαχανικά-ωμά ή ψημένα στον ατμό-,φρούτα, φασόλια,μπιζέλια,κρόκος αυγού,γάλα μπύρα)καθώς και σε Β12 ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο για υπερομοκυστειναιμία.Στις ΗΠΑ μάλιστα

δια νόμου έχει επιβληθεί ο εμπλουτισμός των δημητριακών προιόντων με φυλλικό οξύ,παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη 40.000 θανάτων από στεφανιαία νόσο ετησίως!

 

 

 

 

Συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ

Μικροβιολγοικό εργαστήριο, συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ Δείτε όλα τα ταμεία

Ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις νέες μας εκπτωτικές τιμές ανά μήνα

Ενημερωθείτε στο 2106525416 για τις νέες μας εκπτωτικές τιμές 2106525416

Πιστοποιημένο σύστημα ISO

Πιστοποιημένο σύστημα διαχείρησης ποιότητας, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 : 2008 ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 : 2008

Μικροβιολογικές Εξετάσεις

Μικροβιολογικές Εξετάσεις