Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι πολύ συχνότερη απ ότι νομίζουμε.Υπολογίζεται ότι το 15% των ενηλίκων άνω των 65 ετών εμφανίζουν εργαστηριακά δεδομένα έλλειψης της Β12.

   Από αβιταμίνωση Β12 κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι,άτομα που είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι,ασθενείς που υπεβλήθησαν σε χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι,αλκοολικοί,ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη αναιμία και ατροφική γαστρίτιδα.Βρέφη και παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι και τα οποία θηλάζουν,έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Β12.

    Η βιταμίνη Β12 υπάρχει  στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα κυρίως στο συκώτι.Καλές διατροφικές πηγές της επίσης είναι τα άλλα κόκκινα κρέατα,η γαλοπούλα ,τα ψάρια και τα οστρακόδερμα,τα εμπλουτισμένα προιόντα σόγιας,τα εμπλουτισμένα δημητριακά.Μικρότερες ποσότητες διαθέτουν τα γαλακτοκομικά προιόντα,τα αυγά και τα κοτόπουλα.

   Στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα η Β12 είναι ενωμένη με τις πρωτείνες και πρέπει να απελευθερωθεί με την βοήθεια των πεπτικών οξέων ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί.Έτσι οι χρόνιοι χρήστες αντιόξινων φαρμάκων καθώς και φαρμάκων για το έλκος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ανεπάρκειας της Β12 και συχνά χρειάζονται καθημερινά συμπλήρωμα της βιταμίνης.

    Η έλλειψη της Β12 σχετίζεται με αιματολογικές διαταραχές(μεγαλοβλαστική αναιμία),νευρολογικές διαταραχές(παραισθησίες,περιφερικές νευροπάθειες),ψυχιατρικές διαταραχές όπως απώλεια μνήμης,ευερεθιστότητα,κατάθλιψη και σπανιότερα ψύχωση,καρδιαγγειακές διαταραχές(πιθανώς αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου)

 

   Η κλασσική θεραπευτική επιλογή είναι η ενδομυική χορήγηση Β12  ή η από του στόματος χορήγηση δισκίων βιταμίνης Β12.

Συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ

Μικροβιολγοικό εργαστήριο, συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ Δείτε όλα τα ταμεία

Ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις νέες μας εκπτωτικές τιμές ανά μήνα

Ενημερωθείτε στο 2106525416 για τις νέες μας εκπτωτικές τιμές 2106525416

Πιστοποιημένο σύστημα ISO

Πιστοποιημένο σύστημα διαχείρησης ποιότητας, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 : 2008 ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 : 2008

Μικροβιολογικές Εξετάσεις

Μικροβιολογικές Εξετάσεις